Ugrás a tartalomra

Díszpolgárok találkozója a Lics pincészetben

2023. július 11. kedd
Közös emlékezés kerületünk jeles személyiségeivel
Díszpolgárok találkozója a Lics pincészetben

Különleges díszpolgári találkozót rendeztek június utolsó napján a Lics pincészetben, a huszadikat. Az eseményen bemutatták a kerület idén megválasztott új díszpolgárát, Lics Lászlóné Évikét, és megemlékeztek a régiekről is, majd elkészült a közös fotó az ünnepeltekről. 

A találkozóra ezúttal is, mint két évtizede mindig, megtelt a Lics pincészet nagy kóstolóterme. A hosszú terített asztalnál ültek az ünneplők és ünnepeltek, előkerültek a házigazda zászlós borai. A kerület büszkeségeit Mészáros Péter, a díszpolgári találkozók egyik kezdeményezője köszöntötte, majd a ceremóniamester, Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság elnöke vezényelte le a rendezvényt, amelyen megjelent Karsay Ferenc polgármester is, aki az áprilisi díjátadó ünnepségen ezt nyilatkozta az új díjazottról, Lics Lászlónéról: „Ezt a díjat az egész család kapta, amelynek Éva a lelke.” 

A tavalyi díszpolgár, Radóczy Mária levélben méltatta Lics Lászlónét. A levélből, amelyet Felvégi Józsefné olvasott fel, kiderült, hogy Lics Lászlóné milyen sokat tesz nemcsak családi vállalkozásukért, hanem a kerület kulturális életéért is. A pincészetben rendszeresen rendeznek kiállításokat, koncerteket, s támogatják a helyi civil szervezeteket. Példaértékű mecenatúrai tevékenységük legendás a kerületben, ezt mások is kiemelték a rendezvényen, köztük Garbóci László helytörténész.

Ezután felszólalt az ünnepelt. Elcsukló hangon beszélt, mert Éva asszony pontosan ezen a napon, 52 éve állt oltár elé, de ezt már nem ünnepelhette meg férjével közösen… Szomorúan jegyezte meg: ma nemcsak az 52. házassági évfordulójuk van, de férje éppen három hónapja, március 30-án hunyt el. Ő már nem lehet itt, pedig ez volt az egyik legkedvesebb rendezvénye, szívügyének tekintette a díszpolgár-találkozókat.

Évikétől lánya, Lics Judit vette át a szót. – Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, de édesapám biztos, hogy most is itt van velünk… – mondta.

A szomorú pillanatok után derűsebbek következtek, amikor Hódi Szabolcs a kerületi díszpolgárokról összegyűjtött gyerekkori képeket mutatta be egy vetítő segítségével a vendégeknek. A fotókhoz pedig vidám kommenteket fűzött, történeteket mesélt, mielőtt elkészülhetett a díszpolgárok legújabb csoportképe. Abban mindenki egyetértett, hogy ismét nagyon hasznos volt ez a találkozó, mert sok jeles emberről csak ilyenkor tudnak méltó módon megemlékezni.

Temesi László